Joe Biden revine asupra declarației privind faptul că Putin „nu poate rămâne la putere”. Ce a vrut, de fapt, să spună
La nici 24 de ore de când afirmase că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat duminică presei că nu vrea o schimbare de regim în Rusia. Mai precis, la ieşirea de la slujba de la biserica din Washington unde mersese, chiar înainte de a urca în maşină, Biden a fost întrebat de un reporter din grupul care îl urmărea dacă vrea ca „Putin să fie răsturnat”, iar răspunsul acestuia a fost „nu”, transmite Agerpres.
Joe Biden s-a răzgândit după ce a spus că Putin „nu poate rămâne la putere”
În cursul zilei de sâmbătă, Joe Biden a susţinut că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”, fiind o declaraţie care a fost interpretată ca o schimbare de direcţie a politicii externe americane.
La scurt timp după, Casa Albă a vrut să explice că nu a fost vorba de un apel direct la răsturnarea de la putere a lui Putin şi că Biden a vrut de fapt să spună că liderul de la Kremlin „nu poate fi lăsat să îşi exercite puterea asupra ţărilor vecine sau a regiunii”.
Preşedinţia Rusiei a criticat, sâmbătă seară, aceste afirmaţiile făcute în capitala Poloniei de către preşedintele SUA, notând faptul că nu decide liderul de la Washington cine conduce Rusia.
Provocarea lui Biden asupra Ucrainei este să reziste presiunii de a face mai mult
Imaginile suferinței devin din ce în ce mai sfâșietoare în fiecare zi, iar apelurile președintelui ucrainean asediat, Volodimir Zelenski, mai urgente.
Și în fiecare zi, președintele american Joe Biden se confruntă cu aceeași provocare de conducere: să spună nu direcționării acțiunii militare americane împotriva forțelor ruse pentru a opri măcelul pe care l-a provocat Vladimir Putin.
„Nu” nu este răspunsul pe care publicul american, dar mai ales Zelenski, vrea să-l audă. Dar este răspunsul că zeci de ani de experiență s-au înrădăcinat nu numai în Biden, ci și în mulți dintre cei însărcinați cu protejarea securității naționale a Americii de-a lungul erei nucleare.
„Acesta este scenariul Războiului Rece pe care l-am evitat timp de 75 de ani, care în sfârșit prinde viață. Cel mai important lucru pentru Biden este să ignore tot zgomotul public. Este greu de făcut”, a observat Tom Nichols, o autoritate principală în domeniul doctrinei nucleare din Rusia și SUA, notează CNN.
Teama de a declanșa un al treilea război mondial catastrofal a împiedicat SUA și Rusia să se angajeze în ostilități directe pe tot parcursul Războiului Rece. Astăzi, acesta sprijină hotărârea lui Biden de a evita înfruntarea forțelor aliate împotriva rușilor dincolo de granițele NATO.